I två år har jag ämnat göra mitt egna vörtbröd till jul, men aldrig kommit så långt. Ibland kan det vara bra med onda tår som gör att man inte kommer ut. Då kan man baka det här KALASgoda brödet. Lite jobbigt vart det för jag kommer aldrig kunna köpa vörtbröd igen.
1 dl vatten
50 g smör
1 tsk mald nejlika
2 tsk mald ingefära
1 msk malda pomeransskal
1 dl mörk sirap
1 flaska porter (33 cl)
50 g jäst
1 burk kesella
2 dl grovt rågmjöl
6 dl rågsikt
6-8 dl vatemjöl
1 msk salt
1. smält smöret med kryddorna och tillsätt porter, vatten och sirap, värm degspadet till 37 grader
2. smula jästen i en bunke, tillsätt degspadet och salt och blanda väl
3. tillsätt kesella och sedan allt mjöl
4. låt jäsa ca 40 min
5. arbeta degen väl ( var en smidig deg, jag har ingen maskin men det gick finfint), dela upp i två delar och forma limpor
6. låt jäsa i ca 30 min på plåt (jag tror jag jäste mina längre, hade fullt upp med annat)
7. grädda i 250 grader mitt i ugnen i 10 min sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 20 min
8- låt svalna på galler
Galet gott.
va? ett vörtbröd som inte måste stå i flera dygn? Detta MÅSTE jag baka :D
SvaraRaderakul! kör!
SvaraRadera