onsdag 6 februari 2013
Hen
Jag var på väg att skriva ett långt inlägg om hen förra veckan, apropå någon psykologs resonemang på Aftonbladet, rörande att vi inte skulle könsneutralisera våra barn. På den punkten är jag och Alf överens, det är när han börjar prata om flickors medfödda större sårbarhet jag börjar ilskna till. Jag tror visst att det finns medfödda biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, absolut, exakt vilka de är och vilka som är sociala konstruktioner kommer vi nog aldrig veta exakt, men genom forskning så kommer vi en bit på vägen. Men jag tror inte att flickor av naturen är mer språkligt begåvade än pojkar. När man undersöker könsskillnader så kan man i många fall ganska snabbt se att det finns lika stora eller större skillnader inom gruppen pojkar respektive inom gruppen flickor, som mellan dem.
En annan sak som upprört mig häromdagen är årets kock, en typiskt mansdominerad tävling. Hur är det möjligt? Varför är det bara män? Har män en biologisk fallenhet för matlagning? Varför är det då oftast kvinnan som står vid spisen i den vanliga Svensson familjen? (jo, det är faktiskt så, bara för att karln lagar mat 2 ggr i veckan betyder inte det att saken är biff) Det är nåt som inte stämmer med den bilden.
Nä, hörni.
Såg den här bilden på fejjan häromdagen och tyckte den var väldigt talande. En sista sak om ordet hen bara. Ordet i sig fyller en funktion, vid alla de tillfällen man skriver han/hon eller han, fast det kan vara hon och tvärtom. Ordet finns i det finska språket. Där tror jag inte det upprör lika mycket som här. Bara för att man använder ordet hen där det lämpar sig och underlättar i språkbruket behöver inte det betyda att vi ska göra våra barn könsneutrala. Tanken med att arbeta genusmedvetet i förskola och skola till exempel, är att ge barnen fler möjligheter till personliga uttryck, alltså bredda deras värld, ge flickor möjligheter till uttryck som tidigare betraktats som typiskt manliga och tvärtom. Inte plocka bort möjligheter, såsom klänningar och tiaror eller svärd och bilar. Däremot är det av högsta vikt att motarbeta skillnader mellan kön där en egenskap som kopplas till ett specifikt kön tillskrivs ett högre värde. En flicka i klänning ska vara lika mycket värd som en pojke i klänning. Skillnader och möjligheter ska vi förhoppningsvis se massor av, det är ju det som berikar, mångfalden.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar